[TESTING][S905(X)] 10bit/HDR/Dithering Test Builds & Discussion

  • I still need to update git, but the new build I put in OP should fix the 10bit only (and incorrectly reported colordepth) output issue.

    Your TV doesn"t support 1080p/10 bit, that's why your screen is black.

    This wasn't intended -- these builds should support 8bit displays as well, unfortunately I messed up (part of testing).

    Edited once, last by johngalt ().

  • I still need to update git, but the new build I put in OP should fix the 10bit only (and incorrectly reported colordepth) output issue.

    This wasn't intended -- these builds should support 8bit displays as well, unfortunately I messed up (part of testing).

    No problem, with 10 bit output the picture quality is great, I appreciate your effort to solve output issue. I'll test the new build.

  • New build is working fine on 1080p 8bit AVR/TV. Everything seems to be working although i didn't have time to test everything.


    One issue that seems to be specific to my setup only since nobody mentioned this. Framerate switching with 8.0.2a is blazing fast. I even disabled pause after refresh rate change. Audio kicks in instantly. Builds preceding 8.0.2a and the latest build here behave differently. AVR starts playing audio (bitstream) after 5-8 seconds (video plays ok). Can I tweak something to bring this to some acceptable level?


    My setup:


    Minix NEO U1 - NAD M15HD - Sony KDL-52HX900


    Thank you once again.

  • I'm doing passthrough and don't have this behavior. In 8.0.1l, kszaq "reverted some experimental audio patches." However from your description, this doesn't sound responsible for the change.

    • What are your GUI and video refresh rates?
    • Did you run 8.0.1l-mm at all?

    If the answer is "no" to the latter, this is probably a nougat->marshmallow change (though audio is basically the same).

    Edited once, last by johngalt ().

  • Thanks for updating your github! The new HDMI cable arrived so I can properly test 4k without worrying about that now :)

  • Thanks for updating your github! The new HDMI cable arrived so I can properly test 4k without worrying about that now :)

    I'm very interested to know if this fixes the issue for you. Unfortunately the hpll reg testing for the output issue hasn't been going quite as smooth as I'd hoped.

  • I'm doing passthrough and don't have this behavior. In 8.0.1l, kszaq "reverted some experimental audio patches." However from your description, this doesn't sound responsible for the change.

    • What are your GUI and video refresh rates?
    • Did you run 8.0.1l-mm at all?

    If the answer is "no" to the latter, this is probably a nougat->marshmallow change (though audio is basically the same).

    GUI is at 1080p/60Hz. Frankly, I haven't tried 8.0.1I, in fact, I had to skip a few builds because I had been away for some time. This issue bugged me for quite some time, to the point of disabling framerate switching completely and locking gui at 24Hz. Then, I tried 8.0.2a and was happy to see that switching is perfect for me now. Now, since this behavior started again and all future builds will be based on your work and considering that this bug has not been reported by anyone else, I will have to either stay on 8.0.2a forever or set a huge delay of ~10 seconds which is not good.


    I will try 8.0.1I today,

  • I'm very interested to know if this fixes the issue for you. Unfortunately the hpll reg testing for the output issue hasn't been going quite as smooth as I'd hoped.

    I did a build with KERNEL_VERSION="b05cd25" and the following cherry-picks from your tree:

    Code
    + 2b5bbfb661fb6ee7603ed584c76ba35a78dc8510 S905: update audio config and patches
    + e0d87740a4c7ef327ca3d9bb915546be0f571a24 S905: use custom test kernel
    + 1ac55183798d10b148c207527b856acd65d519bf projects/S905: set same mode during switch
    + 129ed2cd207b226e22bf398066fc96e72fc4ab0d kodi/patches/amlogic: @afl1 lateframes patch
    + 25cc0edccc5591646158874fa9f9c0bf1ec9e72b Revert "projects/S9*: fix BBC H.264 DVB-T"
    + c852260023320f9d2bb42c3a853b5455d63844c5 S905: bump kernel

    With GUI set to 1080p50 and having done echo '444,10bit' > /sys/class/amhdmitx/amhdmitx0/attr all the previously mentioned issues are gone. I get artefact free and skipless playback on 'passengers', 'lucy', 'PE II' and web-dl content.


    However, I did notice an issue with 4k h264 SDR playback ('deadpool'), a lot of frameskips there. I went back to your previous hybrid nougat/mm kernel and frameskips are worse there, about double.


    All in all this seems to be the best 4k/hdr configuration so far, good work!

  • I just force pushed a new kernel and kernel config that fixes IR remote, no other changes. It will require a dtb update, and will be a bit until I get a chance to upload a build and all dtb.

    That's great news! I have a few things to try regarding the frameskips. I've yet to try 4k h264 playback (think all my 4k media is h265), so will use that to test.

  • sorry but for amlogic 905x there is only a nand device tree version? I want to try it on sd with mini m8s ii

  • sorry but for amlogic 905x there is only a nand device tree version? I want to try it on sd with mini m8s ii

    It looks like kszaq updated those device trees and hasn't uploaded them all yet. I'll upload some shortly and update links in OP.

  • New build uploaded and links updated in OP (must update dtb).


    This is the same as the previous build, except IR remote has been fixed. It looks like kszaq and I both did this at around the same time effectively the same way with different commit histories. To save time, I'm still linking to his device trees for all except the non-nand gxl (kszaq hasn't uploaded yet).


    Before the next build, I'll bring our commit histories together again and add changes in this build on top.

    Edited once, last by johngalt ().

  • saltanar The "nand" in the device tree file is only relevant if you want to install to internal memory and the "regular" device tree does not work with your device's flash. Both should work fine for sd card installs.

    Wetek Hub: LibreElec 8.2.3.1 (Philips 42PFL8404)
    MK808B+: LibreElec 7.0.2.7 (Samsung UE55H6270)
    OTT MXQ Pro 4k (S905): LibreElec 7.0.3.12k (Denon X1200W, 7.1, LG PF1500G)
    AKASO HM8 (S905X): CoreElec 9.0 dev build, Acer Revo 3610: Milhouse test

  • Nand version open Twrp recovery on my android box, the external one doesn't start at all. The original one is ok

    Edited once, last by saltanar ().

  • New build uploaded and links updated in OP (must update dtb).

    Test in progress, after 20 minutes no frame skips, remote works fine. Great nougat build, great work.

    Edited once, last by blakey ().