Gamestarter: Retrogaming add-ons (RPi/Generic)

  • Just tried mine tonight just in case after updating to 9.2 yesterday and it's working fine..I m on version 8.201.1...Rpi2

    Try to force update all addons and rename the ES userdata folder and try again after a restart..

    Code
    1. \\LIBREELEC\Storage\.kodi\userdata\addon_data\game.emulationstation

    Also since LE9.1.xx ES needs Locale addon to work from LE repo..set Locale to your location example en_GB>UTF-8

    Local Addon already installed and set.

    I have remove my folder in userdata, and make a fresh install of the addon, but same result ...


    Maybe a missing depandance on rpi4 ?

  • Hi there, I'm on the RPi 4 and can't get RetroArch get to work on LE... As both as on the newest LE 9.2 as also on the previous version 9.0.2.

    • I installed Retroarch 9.178.15 via Zip.
    • I also set up the folders (Retroarch folder and retroarch.cfg in the RA settings).
    • I use IAGL for searching for ROMS and locally download them to a USB Stick from where I load them.
    • I unchecked "Use Retroplayer Cores only"
    • I updated the libretro cores
    • I checked in the retroarch.cfg if the path to the cores is correct. Should be this one: index - powered by h5ai v0.29.0 (https://larsjung.de/h5ai/)

    But when I assign games to external launcher and want to start them I always get black screen or "Wait for IAGL script to launch" or something. Independent from which core / emulator I use.

    When I go directly to RetroArch add-on I can select and play games. But if I hit core updater nothing happens.

    Can anyone give me a hint what I can do to get it work in LE?

    Sorry if it's the wrong place here...

  • Hi there, I'm on the RPi 4 and can't get RetroArch get to work on LE... As both as on the newest LE 9.2 as also on the previous version 9.0.2.

    • I installed Retroarch 9.178.15 via Zip.
    • I also set up the folders (Retroarch folder and retroarch.cfg in the RA settings).
    • I use IAGL for searching for ROMS and locally download them to a USB Stick from where I load them.
    • I unchecked "Use Retroplayer Cores only"
    • I updated the libretro cores
    • I checked in the retroarch.cfg if the path to the cores is correct. Should be this one: index - powered by h5ai v0.29.0 (https://larsjung.de/h5ai/)

    But when I assign games to external launcher and want to start them I always get black screen or "Wait for IAGL script to launch" or something. Independent from which core / emulator I use.

    When I go directly to RetroArch add-on I can select and play games. But if I hit core updater nothing happens.

    Can anyone give me a hint what I can do to get it work in LE?

    Sorry if it's the wrong place here...

    Hi,

    I had a similar problem in my Pi 4 with Retroarch 9.178.15. After updating cores in the addon configuration, I ran the Retroarch addon but couldn't load any core, and nothing happened when i hit core updater. I had the same problem with the previous Retroarch 9.178.15 beta versión. Looks like the cores are not installed.


    To update the cores, I installed a previous version of retroarch, updated the libretro cores, and then installed the new Retroarch versión 9.178.15. Then I could see and load the cores in the Retroarch addon.


    In my case doing this, Retroarch is working fine as IAGL external launcher.


    Sorry for my bad English

  • ...

    Exactly what you describe within the RetrArchAddon itself happens for me too.

    Which older version of RA are you using that works for updating the cores? Would like to try that also... Thx in advance.

    Interestingly adding games and running them inside the RA addon works for me, despite the fact i also could not update the cores...

  • I discovered what this issue is, I am working on it... in the meanwhile you can still do "download lakka package" and then manually rename core folder inside "kodi/userdata/addon_data/game.retroarch". The issue is that downloaded core folder doesn't have the name "cores" but "libretro-cores-RPI*" so retroarch does not find them... Also you can edit retroarch paths to look for that new folder...


    As soon as I can I will push an update.


    EDIT: it should work now, with latest release, no need to update addon, just re-download cores from addon settings.

  • I use RA 9.178.15 versión (the last one, not beta) as external launcher, and is working fine.


    The previos RA version I used to download cores, mentioned in the previos post, was 8.177.14. Once I had the cores, installing the last version of RA it worked for me.


    Be sure you have well defined Retroarch path in IAGL.


    Maybe its not the correct way but you can try it.


    And thank you so much bite_your_idols for your great work!

  • You don't need to install/update anything in order this fix to work, it is just something I renamed in core package. Please before using IARL try to launch retroatch addon and load a rom, if it works then we know the issue is with IARL config, and it is not related to retroarch itself.

  • You don't need to install/update anything in order this fix to work, it is just something I renamed in core package. Please before using IARL try to launch retroatch addon and load a rom, if it works then we know the issue is with IARL config, and it is not related to retroarch itself.

    Thank you both for your Support!

    I anyhow reinstalled RA addon directly from the repo (should be 9.178.15) updated cores with the addon setting and reassigned directories from "~/.config/retroarch/" (which seems to no longer exist, i cannot see it anymore in the LE directories) to "~/.kodi/userdata/addon_data/game.retroarch/". I could sucessfully load and play SNES, Arcade/Mame and Dreamcast games (the only i tested) inside the launched retroarch addon. So this works! Maybe issue is related to IAGL config or maybe paths?

  • Thank you both for your Support!

    I anyhow reinstalled RA addon directly from the repo (should be 9.178.15) updated cores with the addon setting and reassigned directories from "~/.config/retroarch/" (which seems to no longer exist, i cannot see it anymore in the LE directories) to "~/.kodi/userdata/addon_data/game.retroarch/". I could sucessfully load and play SNES, Arcade/Mame and Dreamcast games (the only i tested) inside the launched retroarch addon. So this works! Maybe issue is related to IAGL config or maybe paths?

    The path i have defined in IAGL for Retroarch as external launcher is:

    storage/.kodi/addons/game.retroarch