USB sound card as default device

  • My setup is:

    Odroid C2

    CoreELEC latest

    USB sound card


    On every reboot and sometimes while playing a movie or a song the default playback device jumps back to HDMI. That is really annoying and I’ve been trying everything to change it.


    lsmod | grep snd returns:

    Code
    snd_usb_audio         120679  0
    snd_hwdep               6893  1 snd_usb_audio
    snd_usbmidi_lib        20572  1 snd_usb_audio
    snd_rawmidi            19496  1 snd_usbmidi_lib

    cat /proc/asound/cards returns:

    Code
    0 [AMLM8AUDIO     ]: AML-M8AUDIO - AML-M8AUDIO                      
                         AML-M8AUDIO
    1 [USB�USB�USB�USB]: USB-Audio - USB̾USB̾USB̾USB̾USB̾USB̾U
                         C-M̾C-M̾C-M̾C-M̾C-M̾C-M̾C-M̾C- USB̾USB̾USB̾USB̾USB̾USB̾U at usb-dw

    I tried adding the following line to ~/.config/modprobe.d/alsa-base.conf :

    options snd_usb_audio index=0

    That just makes USB sound disappear completely?! I suspect that’s because of snd_usb_audio index=-2 in /lib/modprobe.d/alsa-base.conf

    I tried adding this to either ~/.asoundrc and ~/.config/asound.conf :

    Code
    pcm.!default {
        type hw
        card 1
    }
    
    ctl.!default {
        type hw 
        card 1
    }

    Neither of which helped at all. Of course I did a full reboot after every change. I am desperate I don’t know what else to do… If anyone here could help, I’d be very greatful.

    English is not my first language, so I appologize for any mistakes.

  • Well I posted there already, but didn't get an answer so far. I thought I'd try my luck here, since it's so similar and I had basically the same issue, when I had LibreELEC installed before.

  • hi,


    on my odroid c2 i had at the beginning also with Libreelec some strange sound problems.

    i have then somewhere read that the 4 port usb hub/host is maybe not the best one or has some limitations (i cannot remember exactly the topic i think this 4x usb ports are differently connected to the CPU shared with Lan port, but not the Micro-usb port this is direclty connected?)

    (ODROID C2 USB Audio DAC sound issues)


    Therefore i have connected the usb sound card via this single micro-usb port with a cable you can also use to connect usb devices to mobile phones.

    But then of course you need a external power for this external supply port.

    This made the usb sound card usable for me.


    Later on i have used "multiple sound output" that means USB soundcard and HDMI bring the sound at the same time.

    I think i have used this commands in the "/storage/.config/autostart.sh"

    pactl load-module module-alsa-sink devide=hw:0,0

    pactl load-module module-alsa-sink devide=hw:1,0

    pactl load-module module-udev-detect

    pactl list short sinks

    pactl load-module module-combine-sink sink_name=combined slaves=1,2


    => Then you can select in sound settings a "combined output device"


    I don´t know if this helps you, but it is maybe a try

    :)