LE 10 - RPI4 - No passtrough because "sync playback to display"

  • I recently upgrade my RPI4 to LE10. After the upgrade AC3 passthrough is not working and instead the audio is resampled.


    My audio device supports passthrough:


    Code
    2021-10-14 14:08:52.872 T:957      INFO <general>:     Device 4
    2021-10-14 14:08:52.872 T:957      INFO <general>:         m_deviceName      : hdmi:CARD=vc4hdmi0,DEV=0
    2021-10-14 14:08:52.872 T:957      INFO <general>:         m_displayName     : vc4-hdmi-0 (vc4hdmi0)
    2021-10-14 14:08:52.872 T:957      INFO <general>:         m_displayNameExtra: SAM SAMSUNG on HDMI
    2021-10-14 14:08:52.872 T:957      INFO <general>:         m_deviceType      : AE_DEVTYPE_HDMI
    2021-10-14 14:08:52.872 T:957      INFO <general>:         m_channels        : FL, FR, LFE, FC, BL, BR, BLOC, BROC
    2021-10-14 14:08:52.872 T:957      INFO <general>:         m_sampleRates     : 32000,44100,48000,88200,96000,176400,192000
    2021-10-14 14:08:52.872 T:957      INFO <general>:         m_dataFormats     : AE_FMT_RAW,AE_FMT_S24NE3,AE_FMT_S24NE4,AE_FMT_S32NE,AE_FMT_S16NE,AE_FMT_S16LE,AE_FMT_S16BE,AE_FMT_U8,AE_FMT_RAW
    2021-10-14 14:08:52.872 T:957      INFO <general>:         m_streamTypes     : STREAM_TYPE_AC3,STREAM_TYPE_DTSHD,STREAM_TYPE_DTSHD_MA,STREAM_TYPE_DTSHD_CORE,STREAM_TYPE_DTS_1024,STREAM_TYPE_DTS_2048,STREAM_TYPE_DTS_512,STREAM_TYPE_EAC3,STREAM_TYPE_TRUEHD


    But it resampling since "synctype is set to 1":

    Code
    DEBUG <general>: CVideoPlayerAudio:: synctype set to 1: resample


    From what I read I should disable "Sync playback to display" setting which was removed in LE 10 since the switch to GBM ...


    So how to solve this problem?


    Update: Yestersdays nightly for RPI2 has the settings item "Sync playback to display" (disabled by default). There passthrough works ...

    Edited once, last by lomion ().